Criminalització de les empreses?

La Llei Orgànica 5/2010, ha modificat molts dels articles del Codi penal i n’ha incorporat de nous (ja se sap, a casa nostra sempre hi ha lloc per a més normes), que introdueixen tècniques de clara inspiració americana de control sobre les corporacions com a part fonamental de la lluita contra els grans delictes econòmics i el crim organitzat. Això costarà de pair, donat que un dels principis del nostre dret penal havia estat històricament el de “societas delinquere non potest”. Les societats, a diferència de la gent que les conforma, no tenen voluntat ni lliure albir i per tant els seus actes no podien ser castigats amb cap sanció penal. Ara el nou article 31.bis del Codi Penal canvia tot el nostre paisatge i afirma que les persones jurídiques seran responsables penalment pels fets delictius realitzats en el seu nom i en el seu profit. Aquesta responsabilitat tindrà lloc per delictes dolosos comesos no només pel representant o administrador, sinó també pels seus treballadors i subalterns si l’entitat no demostra haver instaurat mesures de control del delicte adequades. El canvi de paradigma és notable. Passem d’una responsabilitat exclusivament individual a una altra de col•lectiva o corporativa, i acte seguit es fixen penes específiques per a les noves delinqüents, com ara multes econòmiques, la prohibició de realitzar activitats o fins i tot la dissolució de l’entitat. Cal pensar doncs que com a empresaris haurem de canviar posicionament, no podem ser indiferents davant de situacions irregulars en el si de la nostra empresa i haurem d’intentar prevenir el delicte col•laborant activament amb l’administració estatal. Evidentment, estic d’acord amb la persecució del terrorisme o el crim organitzat, però val a dir que amb la normativa anterior els jutges ja disposaven d’instruments com les mesures accessòries de l’antic article 129 del Codi penal o la responsabilitat subsidiària declarada en aplicació de l’article 120. Era necessari complicar-nos l’existència amb aquesta modificació? No comptem encara amb prou experiència d’aplicació de la nova normativa, però és evident que ens trobem en una nova etapa en la que l’Estat disposarà de noves armes i espero que no rebin les conseqüències moltes petites i mitjanes empreses que amb la crisi actual no tenen esma ni per delinquir. Una curiositat per acabar: la norma exclou la responsabilitat penal de partits polítics, sindicats i societats mercantils estatals. Sense comentaris.


One thought on “Criminalització de les empreses?

  1. Hola Jose Luis:
    ¿Cómo va tu blog? He observado que has entrado recientemente en el mío desde el tuyo. Pensaba que no lo utilizabas (no sé si has caído en la cuenta, pero tu última entrada es del mes de octubre del año pasado…)
    Salutacions, company
    Antonio

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s