UNA ADMINISTRACIÓ ASSEDEGADA

Darrerament ens trobem amb exemples diversos de com l’administració, que pateix una carència de recursos preocupant, aprofita qualsevol forat per aconseguir estalviar despeses o per millorar els seus ingressos. Per exemple, durant els primers mesos d’aquest any els assessors ens vam trobar amb sospitoses notificacions en les que l’Agència Tributària reclamava la devolució d’imports al•legant suposats errors en la declaració de l’impost sobre la renda. La revisió d’aquestes declaracions, però, posava en evidència que la declaració estava ben confeccionada i per tant no hi havia lloc per a la devolució, i tots els casos en que ens hem oposat han acabat amb l’arxiu de l’expedient. Van ser molts casos i la majoria de petits imports, i em pregunto en quantes ocasions l’administrat haurà abonat aquella petita quantitat presumptament deguda per evitar l’embolic d’una revisió. Un altre exemple: Quan un treballador s’accidenta en l’execució de la seva feina, és habitual que vagi als serveis d’urgència el mateix dia en que es produeix l’accident, però molt sovint no serà fins a l’endemà que anirà a veure el seu metge de capçalera per què li expedeixi la baixa. Fins ara les empreses han vingut pagant al treballador la baixa des del mateix dia de l’accident, i per tant han demanat a la mútua d’accidents de treball la compensació d’aquell primer dia, encara que la baixa no s’expedís fins a l’endemà. Com que és una manera de fer habitual i coneguda, mai hi havia hagut cap problema, però el passat 13 d’abril el Ministeri de Treball va donar instruccions a les seves entitats gestores i a les mútues d’intentar recuperar l’import de la prestació compensada per aquell primer dia, llevat que el treballador pugui justificar documentalment la seva assistència a un centre mèdic. Ara ens trobem que aquella instrucció està donant els seus fruits i les empreses estan rebent notificacions en les que es demana la devolució d’aquell import. Com en el primer exemple, són quantitats petites, però aquesta manera de fer ens descriu una administració assedegada que aprofita qualsevol esquerda per estalviar-se quatre calers, això sí, fent-ho suportar als particulars que paguen els seus impostos o a les empreses que es van preocupar d’abonar als seus treballadors la prestació deguda. Voleu un altre exemple? Tenim l’augment desorbitat dels valors cadastrals i dels coeficients que es fan servir pel càlcul de valors mínims de béns immobles, que afecten per una banda a l’IBI i per altra als impostos derivats de les transmissions de finques. Tot plegat l’administració s’ha permès dir fins ara que la pressió fiscal nominal no augmentava (hi ha qui pensa que és baixa), quan tots sabem que en realitat està passant el contrari i tenim la sensació de que potser algú ens vol aixecar la camisa. Faig la meva humil sol•licitud al nou Govern: tant de bo que pugui trobar la manera de fer quadrar els comptes públics sense contribuir a aquesta sensació de desconfiança.


One thought on “UNA ADMINISTRACIÓ ASSEDEGADA

  1. Hola José Luis:
    Ciertamente, eres un exagerado… Tu blog profesional está más que bien. A ver si te animas a hacer uno más personal. Como os comenté el jueves por la noche, os propongo uno colectivo…
    Un abrazo.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s