QUÈ PASSA AMB ELS SWAPS?

En les darreres setmanes han recaigut més resolucions judicials o de les entitats reguladores (Banc d’Espanya i CNMV) contra entitats financeres, que declaren l’anul•labilitat d’un tipus de contractes que, vestits com una assegurança innocent, s’han transformat en un problema afegit a les finances de molts empresaris, sobre tot petits i mitjans. Allò que ens va recomanar el director de la nostra agència amb el que hem esmorzat tantes vegades, aquell producte fantàstic que ens havia de protegir de les pujades dels tipus d’interès, amagava en realitat una trampa imprevisible. En aquell moment els mercats potser ja indicaven un canvi de tendència que els pobres clients del banc o caixa no podien preveure. Un cop l’euribor ha baixat per sota de xifres al voltant del 5 %, el client es veurà obligat a pagar uns percentatges diferencials sobre el capital “assegurat”. Així doncs, el supòsit que volíem evitar, l’augment d’interessos, no ha tingut lloc, però sí que s’ha produït el supòsit contrari, en què l’entitat sí que té “assegurats” els seus ingressos. Per acabar-ho d’adobar, si llegim (segur que per primer cop) el contracte que vam signar, resulta que no podem rescindir-lo sense abonar a l’entitat una quantia que no sabem com calcular, però que en qualsevol cas serà substancial. Els “swaps”, o productes semblants amb denominacions tant diverses com “permuta”, “clip”, “collar de tipus d’interès” o “assegurança”, són contractes formalment legals, però en molts casos se’n pot demanar la nul•litat per vicis en el consentiment, ja sigui per manca o defectes en la informació, o per què es van infringir les normes que disciplinen la formalització d’instruments financers, sobre tot en aquells productes signats a partir del 21 de desembre de 2007 en què s’incorpora al nostre dret la Directiva Mifid.

La notícia no és irrellevant. Es tracta de productes molt estesos i que estan perjudicant força els petits empresaris, per què en realitat són derivats financers els risc dels quals només poden valorar convenientment professionals o inversionistes coneixedors del mercat. Insisteixo, una gran part d’aquests contractes són anul•lables, i és important que les persones afectades busquin assessorament i, si cal, estudiïn la possibilitat d’instar-ne la resolució. Podem veure com cada dia més gent s’atreveix a presentar la seva queixa davant del Banc d’Espanya o la CNMV, pas previ a la presentació d’una demanda judicial.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s